Acrylverf

Mijn eerste kennismaking met Acrylverf was toen ik enkele jaren geleden een doos met heel wat tubes Daler Rowney System 3 kreeg. Ik maakte een werkje ermee en vond het wel leuk, maar toch kreeg aquarel de bovenhand. Nu werk ik zowel met aquarel, acryl en olieverf.

 

Wat is acrylverf nu eigenlijk?

 

Acrylverf of polymeerverf is een sneldrogende verf die bestaat uit een kleurend pigment met een bindmiddel van kunststof polymeerhars uit de acrylgroep die watervermengbaar is.

De basis van acrylverf is een acrylaatharsdispersie van minuscule deeltjes acrylaat verdeeld in water. Deze dispersie ziet eruit als een melkachtige vloeistof maar droogt helder op door de verdamping van het water, waarbij de deeltjes op de ondergrond neerslaan in een flexibele laag. De bindmiddellaag is na droging transparant en toont dan de natuurlijke pigmentkleur. Acrylverf kan worden verdund met water en is na droging watervast. Het drogingsproces is onomkeerbaar.

Tijdens het drogen wordt de kleur van acrylverf iets donkerder en vindt er door de verdamping ook een aanzienlijk volumeverlies plaats.

De samenstelling van acrylverf is vrij complex. Daar ga ik niet verder op in....

Voor acrylverf is in de loop der jaren een groot aantal speciale schildersmedia ontwikkeld. Deze media maken allerlei glaceer- en impastotechnieken mogelijk.

 

Pigment

 

Bij acrylverf is de pigmentconcentratie meestal lager dan bij olieverf vanwege de vele toevoegingen: de helft van de verfmassa bestaat uit water of oplosmiddel.Daardoor lijken de kleuren minder verzadigd en is het moeilijker dekkend details aan te brengen. Over het algemeen hebben de goedkopere "studieverven" minder (en goedkoper) pigment, waardoor men moeilijker dekkend kan werken.

Acrylverf kan als ondergrond voor olieverfschilderijen worden gebruikt, omgekeerd kan niet.

Voor sommigen heeft acrylverf het voordeel dat het heel snel droogt zodat je gemakkellijk lagen over elkaar heen kan leggen, licht over donker is perfect mogelijk (als je goede kwaliteit verf gebruikt).

Penselen moeten wel snel gereinigd worden gezien de korte droogtijd van de verf. Het is een kwestie van je penselen steeds vochtig te houden terwijl je aan het werk bent.

Ik gebruik voor mijn acrylschilderijen geen dure penselen omwille van dat feit.Er bestaan oplosmiddelen om penselen te reinigen maar daar hangt dan weer een "geurtje" aan natuurlijk en echt gezond is het niet. Verfvlekken op kledij zijn heel moeilijk of zelfs niet te verwijderen na uitharding.

 

 

 

Mijn eerste werkje in acryl, een ode aan Vincent.

Mijn eerste kennismaking met acryl was deze Daler Rowney system 3, ik kreeg een aantal tubes en heb er enkele werkjes mee gemaakt. De tubes waren al redelijk oud maar blijkbaar toch nog in goede conditie.

System 3 Acrylic is een  studiekwaliteit acrylverf van Daler Rowney. Gemaakt op basis van pure acryllaathars en met een relatief hoge concentratie pigment van de beste kwaliteit die de lichtechtheid garandeert. System 3 acrylverf droogt in enkele minuten op en heeft een vrijwel voor alle kleuren, uniforme satijnen‘eierschaal finish.

Ideaal voor het beschilderen van buitenmuren, en geschikt voor zowel professionals als amateurs. De verf kan direct uit de tube worden verwerkt of worden verdunt met water voor glaceerwerk.

System 3 acrylverf is verkrijgbaar in 54 kleuren, waaronder 10 fluorescerende- en metallic kleuren. De fluo kleuren scoren niet bijzonder goed wat betreft lichtechtheid *, de andere kleuren krijgen *** of ****. 16 kleuren zijn monopigment, der rest zijn samengestelde kleuren uit twee of meer pigmenten. Alle kleuren zijn te krijgen in tubes van 75ml, en flessen van 250ml of 500ml. 11 kleuren zijn verkrijgbaar in potten van 2,25L.

Nadat ik Sennelier leerde kennen via de aquarelverf wilde ik ook hun acrylverf leren kennen. Op het moment dat ik aan het kijken was naar hun gamma kwamen ze op de proppen met Abstract acrylverf. Niet in tubes maar in kneedbare zakjes waar men allerlei atributen kan opschroeven om nog meer mogelijkheden te hebben om te werken met hun verf. Bij de aanschaf van deze verf viel meteen op dat Senelier ook hier de zon in hun verf steekt...Mooie diepe kleuren die na droging nog steeds heel warm zijn, een goede vloei van de verf en onderling zeer goed mengbaar. Ik vind deze verf die betaalbaar is een echte aanwinst in mijn atelier. Deze verf is een zeer goede vorm van studieverf die zijn gelijke niet kent.

Abstract original, 12 m 60 kleuren, heavy body ( bewaart de sporen van het gereedschap) zeer goed dekkend vermogen, zeer goede pigmentatie,onderling mengbaar en geschikt voor diverse ondergronden, Deze verf bestaat ook in een matte uitvoering ( 35 kleuren) en er zijn fluo kleuren en irisiderende kleuren in het gamma opgenomen.