Aquarelverf

In het woord aquarel zit duidelijk het woord aqua (water), sommigen spreken dan ook van waterverf, maar helemaal correct is dat niet. Zo is aquarelverf niet te vergelijken met Gouache (plakkaatverf) die eveneens wateroplosbaar is. Acrylverf is ook wateroplosbaar, maar heeft een andere samenstelling. Aquarel is van samenstelling een andere soort verf. Bij sommige merken zoals Sennelier (Fr.)zit er zelfs honing in verwerkt.

 

Aquarelverf is verkrijgbaar in halve napjes, volledige napjes of tubes, sinds kort ook in staafjes en zelfs stiften. Er bestaan ook aquarelkleurpotloden die dan weer een andere manier van werken hebben. Napjes of blokjes bestaan uit gewalst pigment vermengd met vaak Arabische gom en glycerine. De uiteindelijke pasta wordt in een metalen of plastic bakje geperst. Tubes zijn er pas gekomen in de helft van de 19e eeuw en zijn dezelfde ingrediënten die met bindmiddel en water als een pasta in een tube worden geperst, ongeveer 50% van de inhoud van zo’n tube bestaat uit water.

 

De betere aquarelverf bestaat bijna alleen uit zuivere, dus niet met vulmiddelen versneden, pigmenten vermengd met Arabische gom als bindmiddel. De gom zorgt voor de vervloeiing van de pigmentdeeltjes in het water om het vlokken (floculeren) te voorkomen. Ook wordt glycerine of een ander water aantrekkend middel toegevoegd aan de verf voor een betere bevochtiging.

 

Er bestaan verschillende soorten aquarelverf, van goedkoop tot duur, de goedkope aquarelverf in napjes of tubes die je kan kopen in verschillende discounters, raad ik helemaal niet aan. Je krijgt er geen mooi resultaat mee en dat zal alleen leiden tot frustratie. Het is ook niet normaal dat je een ganse set aquarelverf kan kopen voor de prijs van een tube uit de topreeks.

 

Goede aquarelverf is tamelijk prijzig, maar gelukkig hebben de meeste merken een studiereeks op de markt gebracht, die is goed, maar heeft uiteraard niet dezelfde vloei en pigmentatie als hun top reeksen. Pigmenten zijn duur en daar wordt dan op bespaard, maar deze studieverven zijn uiteraard geschikt om de eerste stappen te zetten in de wondere wereld van de aquarel.

 

Goede aquarelverf is voor het grootste deel lichtecht. De verf is onderverdeeld in 4 groepen; van transparant tot en met dekkend. Bij sommige merken wordt dit aangegeven door een open vierkant (transparant), een open vierkant met een diagonale streep (half transparant), een vierkant met een diagonale streep met een zwart deel (half dekkend) en een zwart vierkant (dekkend).

Tot hier wat algemene uitleg over aquarelverf in volgende hoofdstukken zal ik de merken die ik gebruik meer uit de doeken doen.

 

 

Hier kan je de verschillende aquarelverven vinden die ik gebruik en waarmee ik mijn ervaringen kan delen en waarvan ik ook probeer de eigenschappen te vermelden

 

 

Daler Rowney Artists'

 

Ik was op zoek naar betere kwaliteit en via een toeval vond ik op een tweedehandssite een aanbieding van zo’n 100 napjes Daler Rowney Artists' aquarelverf. Ik nam contact met de persoon die deze verkocht en we konden een overeenkomst sluiten.

 

Na het aanschaffen van twee lege dozen kon ik starten met deze goede aquarelverf, voor het eerst kwam ik in contact met een top reeks en ging aan de slag. Het valt meteen op dat deze aquarelverf mooie volle kleuren heeft die gemakkelijk onderling kunnen gemengd worden. Het zijn zeer zachte kleuren, ik gebruik deze verf nog steeds om zachte aquarellen te maken, meestal zijn mijn dierenportretten met deze verf gemaakt.

 

Artists' aquarelverf wordt gekenmerkt door de volle, vrij vloeiende kleuren zonder harde randen om de wassingen.
Deze uitstekende kwaliteit is te danken aan de nauwkeurige samenstelling: een suspensie van de allerbeste pigmentdeeltjes in een oplossing van Arabische gom met water. Bij de productie van Artists' aquarelverf worden alleen de beste pigmenten verwerkt.

De samenstelling van Artists' aquarelverf is gericht op een zo groot mogelijke kleurkracht bij alle pigmenten.

Talens Van Gogh

 

Toen ik voor het eerst op cursus ging vond ik het misschien wel aan te raden om wat nieuwe aquarelverf aan te schaffen. Door een beperkt budget koos ik voor Talens Van Gogh, eigenlijk was ik na een tijdje uitgekeken op de mogelijkheden van deze studieverf, persoonlijk vond ik het niet zo fijn om ermee te werken. Ik doe geen afbreuk aan de kwaliteit van dit product maar het gebruik en de kleuren liggen me gewoonweg niet. Ik heb deze doos niet meer in bezit omdat ik ze toch niet meer zal gebruiken heb ik ze voor een prijsje overgelaten aan een beginnend aquarellist.

 

Van Gogh Aquarelverf is een kleurkrachtige transparante verf. Alle kleuren hebben de hoogste graad van lichtechtheid. De verf laat zich gemakkelijk verwerken. Door de zuiverheid kun je de kleuren gemakkelijk mengen en tot uiterst fijne nuances verwassen. Levendige kleuren zijn het resultaat! Van Gogh Aquarelverf heeft de volgende goede eigenschappen:

goede kwaliteit

Geeft gemakkelijk kleur af

Krachtige en zeer transparante kleuren ( alhoewel sommigen zeer moeilijk transparant te krijgen zijn)

Uniforme viscositeit

Alle kleuren zijn uitstekend lichtecht, zelfs bij sterke verdunning

Bevat geen zware metalen

Verkrijgbaar in 72 kleuren waarvan 12 speciale kleuren (metallic)

Sennelier "La petite aquarelle"

 

In mijn zoektocht naar nieuwe materialen kwam ik Sennelier tegen, aangezien mijn Cotman bijna leeg was en ik toch best wel een goede studieverf kon gebruiken zocht ik meer informatie over dit Franse merk. Na heel wat artikels en reviews gelezen te hebben schafte ik me een doos “La petite aquarelle” aan. Studieverf maar dan van een bijzondere kwaliteit. Een doos met 24 napjes (momenteel hebben ze er nu met 36 napjes) en het plezier kon beginnen.

 

Ik maakte zoals gewoonlijk meteen een kleurkaart en was verwonderd over de kleuren en de vloei van deze studieverf. Eigenzinnige kleuren maar perfect onderling mengbaar. Wat me meteen opviel was dat deze verf een goede kleurkracht had en dat je bitter weinig verf op je penseel moest nemen om goede resultaten te hebben.

"La Petite Aquarelle" is het kleine zusje van "L'Aquarelle", het professionele aquarellengamma van Sennelier, en is een kleurrijke, fijne kwaliteitswaterverf die in Frankrijk wordt vervaardigd.

 

De pigmenten zijn speciaal geselecteerd op hun mengbaarheid en het bindmiddel is versterkt met glycerine en is geproduceerd om de kleur beter op het papier aan te brengen. Deze formulering van "La Petite Aquarelle" is ontworpen om de productie van mengsels en wassingen te vergemakkelijken en is perfect voor kunstenaars die het aquarelleren leren beheersen, maar ook voor diegenen die buitenshuis schilderen.

 

De "La Petite Aquarelle" reisdozen zijn handig en innovatief: ze zijn voorzien van een elastische band waardoor ze moeiteloos in de palm van de hand kunnen worden gehouden. Kunstenaars zullen van deze dozen houden omdat ze gemakkelijk en comfortabel te hanteren zijn. Met "La Petite Aquarelle" maakt Sennelier het zo veel eenvoudiger om te schilderen met aquarellen en kunstenaars zullen "La Petite Aquarelle" zeker willen meenemen op reis.

 

Sennelier l’Aquarelle


Toen ik vernam dat Daler Rowney artists’ van de markt zou verdwijnen (ondertussen is deze kwestie van de baan al zijn er heel wat kleuren die niet meer in het assortiment zitten) zag ik me genoodzaakt om op zoek te gaan naar een waardige zo niet betere vervanger. Ik wilde de platgetreden paden eventjes verlaten en ging bewust op zoek naar iets anders. Door mijn ervaring met "la petite aqurelle" van sennelier, lag het voor de hand dat ik eens hun top reeks zou uitproberen. Ik wilde bewust geen Amerikaanse aquarelverf kopen en Winsor & Newton is iets waar zovelen mee werken.


Tijdens mijn eerste bezoek aan de winkel van Gerstaecker in Rijsel (FR) schafte ik me een doos met 24 1/2 napjes aan. Mijn eerste werk met deze voor mij fantastische aquarelverf was de rouwende engel uit 2018. De kleuren van deze aquarelverf zijn verrassend mooi en helder, mede door toevoeging van de honig krijgt deze verf een soort glans over zich en de kleuren zijn heel intens en diep. Een aquarelverf die ik voorbehoud voor aquarellen die best wel intens moeten zijn.


Deze aquarelverf is verkrijgbaar in 98 kleuren. In het begin was het wennen aan de kleurkracht en de zachtheid van de napjes, maar je leert er mee werken en wat meteen opvalt is dat je heel weinig verf op je penseel hoeft te nemen om mooie wassingen mee te maken.


Aquarelverf met honing die zijn oorsprong vindt bij de
Impressionisten en die beantwoordt aan de noden van de hedendaagse kunstenaar.
Honing heeft meerdere positieve eigenschappen. Naast zijn conserverende eigenschappen geeft honing aan de Extra-Fijne Aquarelverf van Sennelier smeuïgheid en een onovertroffen helderheid. Steeds op zoek naar het benaderen van perfectie heeft Sennelier zijn aquarel geformuleerd met nog meer honing om de weerstand tegen de tand der tijds te verhogen en nog meer glans en helderheid te bieden
Sinds meer dan een eeuw wordt de aquarel van Sennelier op dezelfde basis geproduceerd, een selectie van de beste pigmenten en als bindmiddel, Arabische gom van superieure kwaliteit afkomstig uit Kordofan. Deze mix van nobele grondstoffen resulteert in een aquarelverf met een smeuïge textuur, glanzende en heldere kleurnuances.

Winsor & Newton Cotman

 

Mijn eerste aquareldoos was een Winsor & Newton cotman scetchbox met 12 napjes, die is ondertussen al bijna 15 jaar oud en nog altijd zijn de kleuren helder. Dit doosje gebruik ik enkel nog als ik op reis ben, ik ben nog altijd tevreden over de kwaliteit van deze Engelse studieverf, maar doorheen de tijd ben ik wel van merken gaan veranderen.

 

Cotman Water Colours is een assortiment aquarelverf dat voldoet aan de gebruikelijke hoge kwaliteitsnormen van Winsor & Newton maar waarbij enkele dure pigmenten zijn vervangen door minder kostbare alternatieven, om tot een lager prijsniveau te komen. Cotman aquarelverf is uniformer van samenstelling dan Artists’ aquarelverf. Voor beginners is dat een voordeel, omdat ze minder kennis van afzonderlijke pigmenten nodig hebben. Beide Winsor & Newton assortimenten vertonen overeenkomsten, zo heeft bijvoorbeeld Burnt Sienna in beide assortimenten dezelfde kleurtoon.

 

Kunstenaars kunnen daardoor gemakkelijk kleuren uit beide assortimenten gebruiken; ze hoeven hun techniek daarbij slechts minimaal aan te passen.

Het assortiment van 40 kleuren is uitgekozen op volle kleur, ondertoon (kleurzweem bij een heel dunne laag), kleurkracht, relatieve dekkracht en het karakter van het pigment zelf. Het zo verkregen kleurenspectrum staat garant voor het grootst mogelijke aantal mengkleuren.

 

De verf heeft een goede transparantie, een uitstekende kleurkracht en goede verwerkingseigenschappen. AA en A kleuren Cotman aquarelverf zijn permanente kunstschilderverven.

Cotman Studio aquarelverf heeft een goede transparantie, een uitstekende kleurkracht en goede verwerkingseigenschappen.

 

St Petersburg White Nights

 

In mijn constante zoektocht naar materialen werd ik geprikkeld door St Petersburg White Nights. De napjes van White nights zijn in tegenstelling tot vele andere merken volledige napjes (tweemaal zo groot). White Nights bestaat in 108 kleuren waarvan 18 pastel kleuren en 7 metallics. Zoals ik meestal doe begon ik met enkele kleuren om dan uiteindelijk toch alle napjes aan te schaffen. De pastelkleuren zijn dekkend en ogen zeer mooi. De Metallic kleuren zijn goed watervermengbaar, maar hier zou ik toch aanraden om zeker niet met een marterpenseel of uitstekend synthetisch penseel te gaan werken. De metaalkleuren laten zich niet zo gemakkelijk uitwassen uit het penseel. Wat me opvalt is dat de napjes kleverig aanvoelen, dus een kleurkaart in de doos stoppen is misschien niet zo'n goed idee omdat deze aan de napjes gaat kleven, je kan natuurlijk altijd je kleurkaarten plastificeren (lamineren) dat heeft twee voordelen, water en vlekbestendig en je kan ze gemakkelijk van de napjes halen. De kleuren zijn warm en intens en je hoeft er niet zoveel op te nemen om grote vlakken te kunnen schilderen.

 

White Nights™ aquarelverf wordt op klassieke manier geproduceerd door de fameuze Russische verfproducent St. Petersburg, die al sinds 1900 bestaat. De intense en briljante, hooggepigmenteerde kleuren zijn in hoge mate lichtecht. Het overgrote deel van het assortiment is mono-gepigmenteerd. Dit zorgt ervoor dat uzelf heldere en schone tinten kunt mengen. Het bindmiddel bestaat uit Arabisch gom en honing, een beproefde receptuur. De napjes worden laagje voor laagje met vloeibare aquarelverf gevuld. Deze traditionele manier van werken levert nog altijd het beste resultaat op en zorgt ervoor dat deze aquarelverf makkelijk oplost. Deze aquarelverf is te gebruiken voor alle aquareltechnieken. Deze uitstekende kwaliteit tegen naar verhouding lage prijzen is ongekend. Het is absoluut de moeite waard White Nights™ aquarelverf 'ns uit te proberen! De naam van deze aquarelverf verwijst naar de periode in het begin van de zomer, waarin de zon in St. Petersburg nooit helemaal onder gaat. De hemel blijft 's nachts licht. Deze periode, waarin er veel feesten en festivals gehouden worden, wordt Beliye Nochi, Witte Nachten, genoemd.